AI in de financiële sector

De toepassing van Artificial Intelligence (AI) biedt de financiële sector oneindige mogelijkheden op zowel het gebied van verbetering als innovatie. Deze middelen worden al jarenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, maar in de afgelopen jaren is er een toename te zien van het gebruik van AI bij financiële transacties. De hoogwaardige technologie die AI biedt, geeft financiële professionals de kans om betere, snellere en accuraatere beslissingen te nemen. AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om risico’s van investeringen te analyseren, betrouwbare portefeuilles te bouwen en financiële klantentransacties te vergemakkelijken.

De voordelen van AI in de financiële sector

De voordelen van AI in de financiële sector zijn variabel, van vermindering van de verwerkingstijd voor transacties tot het verstrekken van nuttige inzichten en het verbeteren van de klantensegmentatie. Deze voordelen omvatten:

Vermindering van investeringskosten

AI biedt financiële professionals een betere manier om investeringen te analyseren. Het biedt hen ook de mogelijkheid om uit te rekenen wat elke investeringskeuze zou kunnen opleveren zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen over waarin ze zouden moeten investeren. Door middel van AI kunnen financiële experts doeltreffender beleggen met betere resultaten, waardoor de investeringskosten verminderen.

Accurate dataanalyse

De analyses die AI biedt, kunnen financiële professionals helpen om betere beslissingen te nemen. AI maakt het mogelijk om heel precies te kijken naar alle historische gegevens die verband houden met een bepaalde investeringsgelegenheid. AI kan deze gegevens analyseren op operationeel, technisch en sector niveau, waardoor financiële professionals in staat zijn betere beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op gegevens.

Verhoogde voorspelling

AI-technologie maakt het mogelijk om te voorspellen hoe markten zich gedragen op basis van historische gegevens. AI-verwerkingssystemen maken het mogelijk om vergelijkbare patronen uit het verleden te identificeren en te voorspellen wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren met zaken zoals aandelenprijzen, beleggingsportefeuilles en de algehele marktontwikkelingen. Met AI kunnen financiële professionals elke investeringskeuze nauwkeurig beoordelen en zo hun kansen op succes vergroten.

Betere informatie-integratie

Een van de belangrijkste voordelen van AI bij financiële transacties is de integratie van verschillende informatiebronnen. AI verzamelt data die een inzicht geven in markttrends en fundamentele activiteiten door verschillende componenten te analyseren. Dit vergemakkelijkt de productie van de informatie en helpt financiële professionals bij het maken van doelgerichte beslissingen.

Verbetering van de klantervaring

AI-systemen kunnen ook worden gebruikt om betere klantervaringen te creëren. AI-systemen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om klanten automatisch te helpen bij ingewikkelde financiële transacties zoals hypotheekaanvragen of beleggingen, waardoor de klantprocurement en klantenbinding worden verminderd. AI helpt bij het verstrekken van betere inzichten in klantverkeer, trends, wensen en verwachtingen, waardoor financiële instellingen hun winstmarge verhogen.

De nadelen van AI in de financiële sector

Hoewel AI de kans biedt op meer efficiency en betere inzichten, kunnen er ook nadelen zijn. Het gebruik van AI in de financiële sector introduceert bepaalde risico’s die kunnen leiden tot verlies van kapitaal, een effectief verlies aan activa of een verlies aan reputatie. Deze risico’s omvatten:

Menselijke interferentie

Hoewel AI gerichte dataanalyse en voorspellingen kan bieden, is het nog steeds noodzakelijk om de resultaten te cross-checken om er zeker van te zijn dat AI-functies correct werken. AI biedt vergelijkende voorspellingen, gebaseerd op bestaande gegevens. Maar als deze voorspellingen onjuist zijn, of als er veranderingen optreden in de basisgegevens, is menselijke interferentie nodig om de voorspellingen te verifiëren voordat ze worden toegepast.

Gevoeligheid voor verouderde data

AI-systemen zijn afhankelijk van de gegevens waarop ze zijn gebaseerd. Als de verzamelde gegevens verouderd of incompleet is, kan AI een onjuiste voorspelling geven. Dit risico is afhankelijk van de bron van de gegevens, omdat AI-systemen geen beoordelingsvermogen hebben. Hierdoor kan AI onjuiste voorspellingen geven die leiden tot verlies van kapitaal of activa.

Cybersecurity-risico’s

Hoewel AI de financiële sector efficiënter en veiliger maakt, brengt het ook nieuwe risico’s met zich mee. AI-gebaseerde systemen kunnen een doelwit worden voor cyberaanvallen. AI-systemen maken meer gebruik van informatie uit verschillende bronnen die vaak buiten de organisatie liggen, waardoor deze systemen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Het beschermen van deze systemen is dus cruciaal.

Gebrek aan transparantie

AI-systemen kunnen ook een gebrek aan transparantie veroorzaken, omdat het complexe algoritmes zijn die niet makkelijk zijn uit te leggen. AI-systemen zijn vaak zo geprogrammeerd dat ze op basis van een bepaalde gegevensset lenen, maar ze kunnen verborgen patronen in deze gegevens hebben waar niemand zich bewust van is. Als deze verborgen patronen leiden tot onjuiste of ongewenste resultaten, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat de oorzaak hiervan is.

Hoe te vermijden dat AI fouten maken in de financiële sector?

De financiële sector is talrijk in de verschillende soorten financieel product dat het verhandelt. Als gevolg hiervan is het cruciaal om zeker te zijn dat AI-systemen de juiste resultaten produceren. Om dit te garanderen moeten organisaties de volgende stappen nemen:

Gespecialiseerde experts ingeschakeld

Organisaties moeten experts inzetten om er zeker van te zijn dat de AI-systemen de juiste gegevens krijgen. Deze experts moeten de AI-systemen beoordelen en ervoor zorgen dat de systemen de juiste resultaten opleveren.

Nauwgezette validatie

Organisaties moeten ook nauwgezet optreden bij het valideren van AI-systemen. Er moeten gespecialiseerde professionals zijn die de AI-systemen controleren en evalueren om ervoor te zorgen dat de AI-systemen de juiste resultaten opleveren, voldoen aan de vereisten en hun implicaties begrijpen.

Gebruik van gegevens-analyse

Organisaties moeten hun AI-systemen voorzien van gegevens-analyse om te bepalen hoe de AI-systemen presteren en of ze de juiste resultaten geven. De gegevens-analyse moet ook het gedrag van de AI-systemen in verschillende omstandigheden achterhalen om er zeker van te zijn dat ze betrouwbare resultaten geven.

Transparante overdracht van verantwoordelijkheid

Organisaties die AI-systemen gebruiken moeten ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor het gebruik van deze systemen duidelijk wordt verdeeld. Deze verantwoordelijkheid moet worden overgedragen tussen gespecialiseerde experts, beroepsvaardigheidsexperts, organisatie-experts en de benodigde technische middelen om ervoor te zorgen dat de AI-systemen voldoen aan de regels van deze sector.

Continu testen

Continu testen is essentieel bij het gebruik van AI-systemen. Organisaties moeten ervoor zorgen dat de AI-systemen de nodige vergelijkende analyse en tests krijgen om ervoor te zorgen dat ze nauwgezet precies zijn. Testen moet ook plaatsvinden in andere omgevingen, zoals hypothetische simulaties, om ervoor te zorgen dat de AI-systemen goed werken.

Conclusie

Artificial Intelligence (AI) kan een grote impact hebben op de financiële sector door de verwerkingstijd voor transacties te verminderen, de risico’s van investeringen te verminderen, betere inzichten te bieden en betere klantervaringen te creëren. Hoewel AI veel voordelen biedt, brengt het ook risico’s mee zoals onjuiste resultaten, cyberaanvallen en informatie-integratie. Organisaties moeten dus experts inhuren, validatieprocedures opstellen, gegevens-analyse toepassen, verantwoordelijkheid verdelen en continu testen om de AI-systemen voor de financiële sector te garanderen.

Categorieën A

Plaats een reactie